Когато забележите кърлеж, най-неприятното е, че ухапването е безболезнено и се

...
Когато забележите кърлеж, най-неприятното е, че ухапването е безболезнено и се
Коментари Харесай

Детето ви има кърлеж? Последвайте тези съвети

Когато забележите кърлеж, най-неприятното е, че ухапването е безболезнено и се открива по-късно. Това каза педиатърът доктор Рада Маркова в студиото на  " България заран ". 

Тя изясни, че доста постоянно кърлежът остава неосезаем, защото полазва по скрити места, с цел да останат по-дълго време неоткриваеми.  

" След разходка в парка, е добре да съблечем детето и да го огледаме. Добре е при разходка да използваме по-светли облекла, на които кърлежите са по-видими и да разгледаме по-добре гънките по тялото - под мишници, зад ушите. Могат да бъдат във всяка част на детското тяло ", изясни педиатърът. 

Тя изясни, че хоботчето на паразита се забива в тялото и самото тяло на кърлежа остава над кожата, тъй че той остава забележим и не би трябвало да се обърка с бенка.  

" След като бъде открит от родител, трябва да се резервира успокоение ", сподели доктор Маркова.  

Тя изясни, че в случай че има опция да се потърси лекарска помощ, това би трябвало да се направи и би трябвало да стане по опция в границите на 24 часа - това е интервалът, в който се счита, че не може да се съобщи болест.  

Но в случай че се намираме измежду природата, би трябвало да решим въпроса сами.  

" Ако нямате опция за здравна помощ, има специфични съоръжения, с които тялото може да бъде извадено ", сподели медикът.  

Може да се употребява марля с нервнопаралитичен спрей, след което с така наречен " кози крайник " и с леко загребване и завъртане тялото може да се махне, без да бъде раздрано, каза в ефира на Bulgaria ON AIR доктор Маркова и добави, че по-късно мястото би трябвало да се обработи с йодасепт и да се следи самото място на ухапването за местни последствия - оток, зачервяване, болки и за симптоми - най-често температура, настинка, мускулни болки. 

Кърлежът може да се занесе за проучване и е добре да бъде проучен - в РЗИ при центъра по заразни и паразитни заболявания. 

Даването на лекарства като антибиотици става единствено след наставление на лекар и когато има голям брой кърлежи по тялото, или кърлежът е прокиснал повече от 3-5 дни.   
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР